Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.

Besparingar tvingar biblioteken att köpa in färre böcker

Stockholms bibliotek tvingas drastiskt minska sina inköp av böcker på grund av besparingskrav. Totalt minskar budgeten för inköp av böcker med 27 miljoner över en treårsperiod. Stockholms kulturborgarråd Jonas Naddebo (C), har tidigare uttryckt att nedskärningarna ”inte ska påverka dem som tar del av verksamheterna”. Oppositionsborgarrådet Emilia Bjuggren (S) riktar kritik mot att nedskärningarna på biblioteken fortsätter, trots tidigare löften om att tiden med besparingar ”snart är över”.

– Målet verkar vara att biblioteken ska bli någon sorts tomma minnesrum för den kulturpolitik vi en gång hade i den här staden. Några ambitioner för verksamheten verkar överhuvudtaget inte finnas. Först sparkade man personal, sen begränsade man öppettiderna och nu ska man minska antalet böcker som stockholmarna kan låna. Man ger sig på allt det som utgör ett biblioteks själva grundidé. Om man ska vara hård, och det ska man när det gäller viktiga saker, så liknar detta en nyliberal storstädning av en folkkär och gemensamt finansierad verksamhet. Det säger Emilia Bjuggren (S), oppositionsborgarråd i en kommentar.

– Det är tydligt att det inte finns något slut på hur mycket den moderatledda majoriteten i Stockholm vill skära ned på biblioteken. När kulturborgarrådet lanserade förslaget om att privatisera biblioteken stoppades det men nedskärningarna driver man nu igenom steg för steg. I slutändan är stockholmarna som drabbas, inte minst barnen där flera av bibliotekens populära barnsatsningar har dragits in. Det räcker nu, biblioteken måste fredas.

Stockholms bibliotek har sedan den blågröna majoriteten tog över i Stockholm kämpat med kraftiga nedskärningar. Minskade öppettider, stängd barnverksamhet och slopade skolbesök är exempel på effekter av den moderatledda majoritetens nedskärningar. Cirka 40 tjänster har försvunnit från stadens bibliotek. Socialdemokraterna i Stockholms stad kräver att besparingskraven på biblioteken slopas helt.

facebook Twitter Email