
FLER OCH SNABBARE VÄGAR IN I LÄRARYRKET
Det råder ett skriande behov på fler lärare i Sverige. Pensionsavgångar och växande elevgrupper är huvudorsakerna bakom den tilltagande lärarbristen. Bland storstadsregionerna är Stockholms län extra utsatt. Med anledning av de stora behoven har regeringen gått fram med förslag på att skapa fler vägar in i läraryrket.
Det kommer att behövas cirka 45 000 lärare i landet inom de fem närmsta åren. Fram till 2031 beräknar Sveriges kommuner och landsting (SKL) att behovet har växt till hela 187 000 fler lärare. Av dessa beräknas rekryteringsbehovet i Stockholms län uppgå till 38 000 heltidstjänster.
Bland storstadsregionerna befinner sig Stockholms län i ett extra utsatt läge. I exempelvis Danderyds kommun är nära 80 % av speciallärare- och pedagoger över 55 år. Flera kommuner lider dessutom brist på förskolelärare. I Täby kommun väntas 6 av 10 förskolelärare vara pensionerade inom tio år.
För att motverka lärarbristen ger regeringen Stockholms universitet och 6 andra lärosäten i uppdrag att ta fram och använda metoder för att validera reell kompetens.
– Syftet är att vi vill låta personer tillgodoräkna sig tidigare utbildning eller arbetslivserfarenhet i bedömningen för att bli behöriga lärare, säger minister för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson.
Lärosätena ska också ge korta ämneskurser för personer som söker till en kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) för akademiker men som nekas tillträde på grund av att de saknar enstaka högskolepoäng.
– Vi måste skapa fler och snabbare vägar in i läraryrket. Det är inte hållbart att över 1500 sökande till KPU:n varje år nekas tillträde för att man saknar någon poäng i ämneskunskapen. Därför vill vi att man ska kunna påbörja KPU:n under tiden som man läser in de poäng som saknas i ämneskunskapen, säger Helene Hellmark Knutsson.
Regeringen satsar 50 miljoner kronor till de berörda lärosätena och uppdraget ska redovisas senast den 1 mars 2022.
ansvarig presskontakt:
Daniel Wolski
[email protected]
0721416588