Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.

Kraftig negativ utveckling för skolor i Stockholms fattiga områden

Ny statistik visar att skolresultaten generellt sett är stabila i Stockholms stad. En sak sticker dock ut, och det är att man kan se en negativ trend för de skolor som har de största utmaningarna. När man bryter ner skolresultaten efter socioekonomiska förutsättningar ser vi att flera skolor har en kraftig negativ utveckling. Samtliga tre mätpunkter när det gäller skolresultat: gymnasiebehörighet, godkänt i alla betyg och meritvärden går nedåt bland dessa skolor de senaste åren.

– Det är såklart mycket oroande. Vi ser en negativ utveckling hos de elever som behöver mest stöd. Gymnasiebehörigheten för pojkar i den grupp som har sämst socioekonomiska förutsättningar är 66 procent, tittar vi på den grupp som har bäst förutsättningar så ligger det på hela 94 procent. Det visar på hur delad vår stad är. Samtidigt är jag inte förvånad, förra året lade den moderatstyrda majoriteten den sämsta skolbudgeten i modern tid, i praktiken lade man kraftiga besparingar på våra skolor. Det är klart att en sådan politik får den här effekten. Det säger Karin Wanngård, oppositionsborgarråd (S), Stockholm.

– För att prata klarspråk tycker jag detta är rent ut sagt bedrövligt. Alla, polisen, akademin och socialarbetare trycker på hur viktig skolan är för att hindra att unga killar hamnar snett i livet. Nu lägger man i praktiken besparingar på många ungas livschanser. Om vi ska klara av att bryta rekryteringen till gängen så måste vi satsa på skolan. Om man inte går ut skolan med full behörighet så stängs många dörrar till samhället och gängen får enklare att rekrytera. Det är en akut situation och nu måste majoriteten lägga fram en kraftig satsning på skolan i årets budget.

facebook Twitter Email