Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.

Krisfond för kulturen i Stockholm: oppositionen lägger förslag om 35 miljoner i stöd

Idag (tisdag 21/4) väntas kulturnämnden i Stockholms stad fatta beslut om den borgerliga majoritetens förslag till krisfond för kulturen i Stockholm. Förslaget innebär att pengar från kulturstödet omfördelas, däremot tillförs inga nya medel. Förslaget blev kraftigt kritiserat när det lanserades då inga nya resurser tilldelades. Idag lägger Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ ett eget förslag till krisfond för kulturen. Förslaget innebär att 35 miljoner kronor tillförs för att stödja kulturlivet. Kulturstödet ska finnas kvar och istället föreslås att pengar tas från stadens centrala medelsreserv.

– Kulturen i Stockholm är redan hårt pressad av nedskärningar och den svåra kris vi befinner oss i har förvärrat läget ytterligare. Vi måste agera och ge kulturen förutsättningar att överleva. Det duger inte att enbart omfördela redan beslutade pengar, utan nya resurser måste till. Därför föreslår vi idag att kulturen tillförs 35 miljoner kronor utöver det som redan beslutats. Nu är det upp till bevis för den borgerliga majoriteten, det är dags att ta ansvar för att vi ska ha ett kulturliv också efter pandemin. Det säger Emilia Bjuggren (S), oppositionsborgarråd.
 

Emilia Bjuggren (S)

 

– Kulturen i Stockholm går på knäna och behöver stöd akut. Därför föreslår vi nu det här krispaketet som vi tycker kulturborgarrådet borde ha lagt fram för länge sen. Stockholms kulturliv måste räddas, säger Torun Boucher (V), vice ordförande i kulturnämnden.

– Det är inte bara större institutioner som drabbas hårt just nu utan också enskilda konstnärer och kulturutövare. Deras kreativitet borde tas tillvara under den rådande krisen och ges stöd istället för att frysa deras planerade projekt och konstnärliga idéer. Stockholm borde lära av Berlin och se hur både scener, institutioner och enskilda aktörer kan få ett direkt krisstöd utan att det totala bidraget minskar, säger Madeleine Kaharascho Fridh (Fi), representant i kulturnämnden.

facebook Twitter Email