Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.

Orimligt att betala ut lön utan motprestation

Stockholms politiska majoritet har meddelat att de tänker betala ut lön till sommarjobbande ungdomar även om jobbet ställs in. Beslutet gäller de som fått arbete inom sektorer som berörs särskilt av coronasmittan, bland annat äldrevården. Socialdemokraterna i Stockholm lägger idag fram förslag om att säkerställa andra typer av arbeten inom stadens regi för berörda personer.


– Jag studsade lite på det här när jag hörde det, det är ett mycket märkligt beslut. Det finns flera aspekter, dels skickar det en konstig signal att man ska få lön utan arbete, dels så tar det ju bort möjligheten för ungdomar att få den arbetslivserfarenhet som är sommarjobbens hela syfte. Det är bra att man sätter stopp för sommarjobb inom de delar av våra verksamheter som berörs särskilt av corona. Allt fokus måste ligga på att stoppa smittspridningen. Det kanske är så att man inte klarar av att fixa jobb till precis alla, det kan jag ha förståelse för. Då får ju den här lösningen vara den sista utvägen, eftersom avtal ska hållas. Det jag vänder mig emot är att man inte ens verkar ha försökt att ta fram nya jobb. Det säger Karin Wanngård (S), oppositionsborgarråd i Stockholm.

– Alltfler stockholmare känner att det blir skräpigare i offentliga miljöer, att plocka skräp i parker och hjälpa till att hålla Stockholm rent är ett utmärkt sommarjobb. Det skulle kunna vara ett sätt att se till att man faktiskt jobbar för den lön man får. Ungdomarna skulle också kunna bemanna de parklekar som står utan personal efter majoritetens nedskärningar. Här verkar man inte ens ha försökt att hitta alternativ, utan bara beslutat om att betala ut lön oavsett. Det här går att göra bättre, säger Karin Wanngård.

Tre förslag för fler sommarjobb:

  • Skala upp antal feriejobb inom renhållning och skötsel – låt ungdomar städa i parker, naturreservat och återvinningsstationer. Vi vill att staden utökar antal sommarjobb på trafikkontoret till 1 000 anställningar.
  • Låt unga jobba i parklekar. Parklekar som har stängts eller fått minskade öppettider pga. nedskärningar kan sommaren 2020 öppnas och bemannas med feriejobbande ungdomar.
  • Upphandla ännu fler feriejobb hos civilsamhället. Jobben hos civilsamhället ska syfta till att flera aktiviteter ordnas för barn och unga under sommaren. Ungdomarna kan tillsammans med idrottsföreningar och andra föreningar ordna aktiviteter som fotbollsskolor, basketskolor och pysselaktiviteter i alla stadsdelar.
facebook Twitter Email