Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.

S i Stockholms läns landsting vill rädda förlossningsvården på Gamla Karolinska

Idag saknas mer än 3 000 förlossningsplatser i Stockholm. Samtidigt väntas ytterligare 1 500 platser försvinna när förlossningen flyttar från Gamla Karolinska till Nya Karolinska i höst. Nu kräver Socialdemokraterna att förlossningsvård fortsätter bedrivas även i Gamla Karolinska.

– Alla kvinnor har rätt till en trygg förlossning och ingen i värkarbete ska på grund av platsbrist behöva åka till ett annat län för att föda. Därför måste förlossningen på Gamla Karolinska räddas kvar, säger Erika Ullberg, Oppositionslandstingsråd (S).

Efter tolv år med Moderaterna har Stockholmarna fått en förlossningsvård i kris. Bara under 2017 tvingades 133 kvinnor i Stockholm åka till andra län för att föda – det är det högsta antalet sedan 2007. Nu står det även klart att förlossningen på S:t Göran återigen blir försenad och väntas stå klar först 2022.

186 barnmorskor, undersköterskor och läkare på förlossningen på Karolinska Solna larmade i höstas om att flytten till NKS riskerar innebära att 1500 förlossningsplatser försvinner. Detta då man i och med flytten går från 54 rum på Gamla Karolinska till endast 24 rum på Nya Karolinska.

För att stärka kapaciteten inom förlossningsvården vill Socialdemokraterna därför behålla förlossningen på Gamla Karolinska samtidigt som förlossningen öppnar på Nya Karolinska i höst.

  • Stockholm är Sveriges överlägset rikaste landsting med mest utbildad personal att tillgå. Trots det har alliansen misslyckats med att locka och behålla barnmorskor. Det behövs bättre arbetsmiljö och högre kapacitet för att kunna rekrytera personal och ge födande kvinnor en trygg förlossningsvård. Att drastiskt skära ner på antalet förlossningsplatser vore direkt oansvarigt. Om vi hade styrt hade vi räddat kvar förlossningen på Gamla Karolinska tills kapaciteten är säkrad, säger Erika Ullberg, Oppositionslandstingsråd (S).

Mer om förslaget:

Socialdemokraterna vill behålla och utveckla förlossningen på Gamla Karolinska i stil med det populära men numera nedlagda Södra BB, samt den goda förlossnlngsvård som nu bedrivs på Södertälje sjukhus. Förlossning ska också starta som planerat inne på Nya Karolinska och där i anslutning till bland annat neonatal och högspecialiserad vård kommer bland annat förlossningar med ökad risk och ökat vårdbehov att ske.

Socialdemokraterna bedömer att förlossningen på Gamla Karolinska bör vara kvar tillsvidare. Huruvida verksamhet kan vara kvar i ett längre perspektiv får utvärderas när S:t Göran och Karolinska Huddinge kommit igång ordentligt med sitt utökade uppdrag. Vård kommer att bedrivas inne på Gamla Karolinska Solna under de närmaste åren och det är just nu oklart då en eventuell försäljning kommer ske. Utgångspunkten för S är att kapacitet i vården ska tryggas och att antalet förlossningsplatser i länet ska öka. Den styrande alliansen har en naiv övertro på marknaden att lösa sjukvårdens utmaningar. Det är dags för politiskt ledarskap och handlingskraft.

Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting har därför initierat en namninsamling för att stoppa nedläggningen av förlossningen på Gamla Karolinska. Den hittar ni här.

För frågor och vidare information kontakta:

Fredrik Strelert

Biträdande pressekreterare för Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting

[email protected]

070-737 37 43

Pressmeddelandet kan också läsas här.

facebook Twitter Email