Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.

Snabba på utbyggnaden av tunnelbanan

Politiska låsningar i Stockholms stad och region gör att nödvändiga satsningar på infrastruktur försenas. Ett brett samarbete över blockgränserna och en politisk vilja att investera är nödvändigt om Stockholmsregionen ska kunna öka framkomligheten och samtidigt minska klimatpåverkan. Genom att satsa på kapacitetsstarka trafikslag som gång, cykel och kollektivtrafik kan fler människor transportera sig i vardagen utan att tvingas använda bilen. Det skriver Jan Valeskog i en debattartikel i Svenska Dagbladet idag. I artikeln listas exempel på projekt som behöver sättas igång skyndsamt.

– Det finns väl knappt någon som är nöjd med framkomligheten i Stockholm idag. Tyvärr är det ju så att det i grunden handlar om brist på politisk vilja och att de som styr i både stad och region står långt ifrån varandra i många frågor. Jag önskar att man kunde lyfta blicken och tänka lite mer långsiktigt. Situationen går ju faktiskt att ändra på om man vill, och jag tror att stockholmarna förväntar sig det av sina politiker. Det säger Jan Valeskog (S), oppositionsborgarråd med ansvar för trafikfrågor

– Vi är beredda att samarbete brett över blockgränserna för att göra det som behövs. Tyvärr har vi politiska konstellationer i både stad och region som hindrar detta. Eftersom man står så långt ifrån varandra politiskt och sen ska förhandla så att alla blir nöjda, så blir resultatet oftast att det är enklare att inte göra någonting. Vi förlorar fart och det är inte bra. Jag ser idag att det finns signaler om att man i regionen alla fall har börjat prata om att skynda på tunnelbaneutbyggnaden, det är bra om än lite sent. Förhoppningsvis kan vi få nån form av besked om styret i staden också kan tänka sig att vara med i detta.

Läs hela debattartikeln här.

facebook Twitter Email