Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.

Stockholms fullmäktige röstade nej till avveckling av Bromma flygplats

På dagens budgetfullmäktige röstade Moderaterna, Miljöpartiet, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna nej till ett förslag om att Stockholms stad ska verka för en avveckling av Bromma flygplats. Förslaget var ett gemensamt initiativ från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ.

– Det är tråkigt såklart men inte förvånande. Moderaterna har ju varit tydliga med att det inte är aktuellt och det är uppenbarligen de som håller i taktpinnen här. Vi vet att flera andra partier egentligen är på vår linje, men man duckar frågan och lägger allt ansvar på staten. Alla vet att det är staten som tar det yttersta beslutet om att lägga ner, men alla vet också att om staden skulle fatta det här beslutet så skulle vi sätta stor press på staten att gå framåt i processen. Det majoriteten gjort idag är att i klarspråk säga till staten att detta inte är en prioriterad fråga. Det är klart att det spelar roll vilken signal huvudstaden skickar. Det säger Karin Wanngård (S), oppositionsborgarråd, Stockholm.

– Vi har ju drivit att staden ska inleda en omförhandling av vårt hyresavtal med Swedavia. Nu hyr vi ut till ett kraftigt underpris vilket innebär att staden subventionerar fossila utsläpp från flygtrafiken. Swedavia har själva sagt att de inte vill driva Bromma vidare, så det är ett utmärkt läge att förhandla om avtalet. Varken hyresgäst eller hyresvärd vill ha ett avtal, men det blockeras av majoriteten.

– Det är väl i stort sett bara Moderaterna som vill ha kvar flygplatsen. En majoritet i fullmäktige vill det i alla fall inte, och de som driver flygplatsen vill det inte heller. Nu blockeras byggandet av 30 000 bostäder av Moderaternas flygkramande. Jag hoppas att de andra partierna ska få finansborgarrådet att ändra sig, hittills har man ju tyvärr inte lyckats.

facebook Twitter Email