Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.

Stockholms stad bör anordna en internationell konferens om hot och hat mot hbtq-personer

Idag på Kommunstyrelsen lämnar Socialdemokraterna i Stockholm in ett förslag om att Stockholms stad ska anordna en internationell konferens som lyfter den oroande utvecklingen där hot och hat mot hbtq-personer ökar i Europa och världen. Konferensen bör arrangeras i Blå hallen och vara ett officiellt arrangemang i stadens regi. Socialdemokraterna vill även att den första konferensen ska anta en deklaration som andra städer i Europa kan skriva under där man förbinder sig att motverka utvecklingen och arbeta för allas mänskliga rättigheter.

– Vi ser en mycket oroväckande utveckling i Europa. Inte minst att hatfyllda uttalanden ofta kommer från politiker och företrädare för det offentliga. När representanter för det offentliga börjar ifrågasätta grundläggande mänskliga rättigheter, eller än värre, anamma en hatfull retorik mot grupper i samhället är det mycket oroväckande. Vi vet historiskt att den typen av retorik kan tas som intäkt för att det är fritt fram att hata, hota och vissa fall använda fysiskt våld mot grupper i samhället. Alla demokratiska krafter i samhället måste tydligt markera och bekämpa den här utvecklingen. Det säger Karin Wanngård, oppositionsborgarråd (S) i en kommentar.

– Vi tror ibland att vi i Sverige är förskonade, men så är det absolut inte. I en kartläggning som BRÅ presenterade i slutet av förra året så ökade hatbrotten med sexuell läggning som motiv med hela 37 procent jämfört med föregående år. Flera politiker med höga poster har också uttalat sig på ett sätt som ligger nära det vi ser i till exempel Polen, där hbtq-personer målas upp som ett ”hot” mot familjer. Där används ju den här typen av retorik som bränsle i valkampanjer för att spä på hat. Allt grövre språkbruk på nätet tillsammans med de signaler som skickas från representanter för det offentliga plockas upp av människor, reproduceras och växer i styrka. Det i sin tur kan få direkta, fysiska, konsekvenser mot människor i deras vardag.

– Stockholm ska vara en öppen och tolerant stad och en stor konferens kan vara en viktig markering från oss som stad. Vi kan skapa en offentlig plattform där dessa frågor kan diskuteras och ges uppmärksamhet, och visa att vi inte tolererar utvecklingen. Andra kommuner i Sverige går ju i motsatt riktning. I Sölvesborg gjorde man ju en stor sak av att kommunen skulle sluta flagga Pride-flaggan utanför kommunhuset. Det är klart att det finns en tanke bakom den typen av beslut, man skickar signaler och man exakt vilka dessa signaler är. Vi vill skicka direkt motsatta signaler, och jag hoppas såklart att majoriteten tycker det här en bra idé.

Bakgrund

På dagens kommunstyrelse lämnar Socialdemorkaternas gruppledare Karin Wanngård in en skrivelse med följande beslutspunkter:

– Att Stockholms stad tar initiativet till en internationell konferens på temat tolerans och öppenhet. Stockholm ska bjuda in representanter från hbtq-rörelsen från olika länder i Europa i samarbete med den svenska rörelsen. Vi ser gärna att konferensen blir årlig och återkommande.
– Att Stockholm på den första konferensen ska anta en deklaration som andra städer kan skriva under där man förbinder sig att som stad arbeta mot förtryck mot hbtq-personer.

facebook Twitter Email