Att tänka på som nätaktivist
Tala från hjärtat – skriv om något som du tycker är viktigt och som andra kan relatera till. Fakta är viktigt men för att skriva ett inlägg som berör så måste det finnas känslor med.
Gör din röst hörd – är du upprörd över att din dotter fick föda sitt första barn på en överfull förlossningsavdelning? Eller för att din partner som arbetar som barnmorska eller undersköterska på förlossningen inte orkar jobba heltid eftersom arbetet är så hårt pressat och stressigt? Ingen fråga är för liten eller stor. Kontakta Regionen, skriv en debattartikel eller starta en namninsamling.
”Mata” inte trollen – när du reagerar på eller kommenterar ett inlägg uppmärksammas det mer, därför finns det gott om troll där ute som bara är ute efter att provocera fram reaktioner. Därför är det ofta bättre att lyfta fram din egen åsikt i en egen kommentar eller skriv ett helt nytt inlägg. Ge inte trollen så mycket uppmärksamhet helt enkelt.
Var trevlig – tänk på att alltid hålla en respektfull ton även om du inte håller med det andra skriver. Det är inte alltid personen du argumenterar med som du övertygar med din åsikt. Det är istället de som läser det du skriver som blir övertygade om att du har rätt. Tänk större!
Gör något eget – ett unikt innehåll får ofta större uppmärksamhet. Men om du tänker annorlunda så kanske du kan hjälpa ditt inlägg på traven. Be din förening eller dina vänner att hjälpa till och dela ditt inlägg. Du kan också be några att hjälpa till och ta debatten i kommentarsfältet och gilla de inlägg ni gör.
Använd referenser – det är bra för att det ökar din trovärdighet om du kan hänvisa till en källa när du presenterar fakta.
Var källkritisk – tänk på att använda dig av en trovärdig källa, gärna en förstahandskälla. Det är också bra att kolla om informationen stämmer överens med andra källor. Ifrågasätt också var andra har fått sin information ifrån och be om en källa.