Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.

Hur mycket betalar du för världens dyraste sjukhus?

Moderaternas upphandling av Nya Karolinska Solna (NKS) kommer att kosta länets skattebetalare drygt 61 miljarder kronor fram till 2040. Det är pengar som borde gå till vård – inte till stora vinster för byggbolag. En genomsnittlig familj i Danderyds kommun betalar 2086 kronor per år i NKS-skatt. Se hur mycket du betalar!

Får vi Socialdemokrater väljarnas förtroende efter valet 2018 vill vi omförhandla eller häva avtalet för NKS så att vårdens pengar kan gå till vård. Vi tror att dina skattepengar gör bättre nytta på akutsjukhusen, vårdcentralerna och i förlossningsvården än i fickorna på byggbolag med skatteupplägg i Luxemburg. Vad tycker du?

Bakgrund:
2008 beslutade Moderaterna att upphandling av Nya Karolinska Solna skulle ske genom ett så kallat OPS-avtal (Offentlig-privat samverkan). Detta upplägg innebär bland annat att det privata byggbolaget lånar pengar för bygget och sedan står för driften av sjukhuset. Socialdemokraterna reserverade sig mot detta beslut.

Trots att endast ett anbud kvalificerade sig i upphandlingsprocessen för bygget av Nya Karolinska Solna beslutade det moderata styret år 2010 att gå vidare med affären. Socialdemokraterna reserverade sig även mot detta beslut. Affären leder sedan till att Stockholm får världens dyraste sjukhus.

Att teckna ett OPS-avtal och låta ett privat byggbolag stå för driften av sjukhuset är bara ett exempel på moderaternas långtgående privatiseringsexperiment. Vad blir nästa privatiseringsexperiment från det moderatledda styret? Kanske vill de privatisera ytterligare ett akutsjukhus?  Om vi får styra kommer vi se till att dina behov går före vårdbolagens intressen!

facebook Twitter Email