Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.

Dags för jämlikhet – igen!

30 november KL: 9:30 - 17:00

De senaste 30 åren har klassamhället och klyftorna vuxit dramatiskt i vårt land. Det är dags att sätta fart på jämlikhetsarbetet! Så den 30 november bjuder Socialdemokraterna i Stockholm in till en heldag med fokus på politik och reformer för ökad jämlikhet och rättvisa.

Det blir en dag full av seminarier och workshops och du får möjligheten att bidra med dina idéer om hur vi utvecklar vår politik.

Lunch och fika ingår i avgiften på 250:-/person. För medlemmar bjuder vi på anmälningsavgiften, skriv #jämlikhet2019 i anmälan om du är medlem i Socialdemokraterna.

Vi har begränsat antal platser, så gå in och anmäl dig idag.

Anmäl dig här

PROGRAM 30 NOVEMBER 2019
LOKAL: ABF, Sveavägen 41, förmiddag Katasalen / eftermiddag våning 4 samt Cirkeln

Förmiddag – Katasalen
9.00 välkomna och kaffe
9.15 Vad och varför jämlikhet? Per Molander, ordförande regeringens jämlikhetskommission.
10.20 Rusta för jämlikhet – förslag från LOs jämlikhetsutredning, Marika Lindgren Åsbrink, utredare LO
11:00 ”Om jämlikhet och vår politiska uppgift som socialdemokrater”, Anna Ekström, utbildningsminister
11.15 Panel ”vad måste göras?”, Anna Ekström, utbildningsminister, Marika Lindgren Åsbrink, utredare och redaktör LO:s jämlikhetsrapport, Veronica Palm, ledarskribent och S-debattör och Markus Kallifatides, ordförande S-föreningen Reformisterna. Samtalet leds av Mattias Vepsä, studieledare Socialdemokraterna Stockholm.

11.45 LUNCH (hämtas och äts i anslutning till seminarielokalerna på våning 4)

Eftermiddag – våning 4

12.45 – 13.45 VALBARA SEMINARIER 1

1:1 Jämlikhet eller marknad?
Hur ser framtidens sjukvård ut? Hur påverkar privata sjukförsäkringar, vårdmarknadsmodeller och fri etablering vår möjlighet att skapa en jämlik hälsa- och sjukvård? Vad vill Socialdemokraterna i regionen? Medverkar: John Lapidus, författare till boken Vårdstölden, Talla Alkurdi, sjukvårdslandstingsråd i opposition.

1:2 Rättvis klimatomställning?
Varför är jämlikhet avgörande för klimatfrågan? Klimatförändringarna går allt snabbare och tiden att ställa om krymper. Vad måste göras och vilken roll ska socialdemokratin spela? Medverkar: Emilia Bjuggren, miljöborgarråd i opposition och talesperson klimatfrågor Socialdemokraterna Stockholm, Jytte Guteland, EU-parlamentariker och Utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet, Jens Ergon, författare och klimatredaktör ETC och medgrundare Reformisterna, Mattias Vepsä, talesperson klimatfrågor Socialdemokraterna Stockholm leder samtalet.

1:3 Socialdemokratins vägval med Tankesmedjan Tiden
Ojämlikheten har ökat snabbare i Sverige de senaste decennierna än i jämförbara länder. Samtidigt har Socialdemokraternas valresultat sjunkit för varje riksdagsval. Vad behöver vi göra för att bryta trenden? Vilka viktiga vägval står vi inför? Medverkar: Annika Strandhäll, riksdagsledamot och tidigare socialförsäkringsminister, Philip Botström, ordförande SSU och Ebba Östlin, kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka och Daniel Färm, chef Tankesmedjan Tiden.

1:4 Allas människors lika värde – grundbult i jämlikhetspolitiken
Är alla människor lika värda idag? Hur ser en inkluderande och rättvis jämlikhetskamp ut och vad skiljer Socialdemokratin från andra partier? Vilka steg måste jämställdhetsarbetet ta kommande mandatperioder? Medverkar: Lukas Romsson, medlem s-föreningen Hjärta och S-debattör, Amanda Runsiö, ordförande s-föreningen Avantgarde, Lars Lindberg, S-föreningen funktionshinder och jämlikhet och samtalet leds av Sultan Kayhan, riksdagsledamot och ansvarig för arbetet med en likabehandlingsplan i Stockholms partidistrikt.

1:5 Jämlik barndom!
Fler barn växer upp med högre risk för våld eller olycksfall i hemmet, med ökad risk för mobbning, med mer ångest och oro, och sämre utsikter till ett bra jobb och ett gott liv. Det är självklart att det inte går att sätta likhetstecken mellan fattigdomen i Sverige på 1800-talet med den relativa fattigdom som finns i Sverige i dag. Men nu på det nya årtusendets andra decennium ökar klassklyftorna igen. Medverkar: Carolina Sinisalo, boende Järva, debattör mot våld och grundare #fuckvåldet, Anders Österberg och Tomas Hammarberg båda riksdagsledamöter Stockholm.

14.00-15.00 VALBARA SEMINARIER 2

2:1 Äldre, vår framtid? Jämlik ålderdom!
Hur ska välfärden fungera framåt när allt fler lever längre och hur ska vi säkra jämlikheten också för äldre. Hur förhåller vi oss till att de äldre är vår framtid? Medverkar: Catarina Carbell, äldreansvarig Socialdemokraterna Stockholm och Göran Dahlgren, gästprofessor vid University of Liverpool.

2:2 Kampen för en jämlik arbetsmarknad!
Jobb – på liv eller död. Vilka politiska lösningar krävs för att skapa jämlikhet på arbetsmarknaden. Om hur verkligheten ser ut för välfärdsarbetarna idag med slimmad organisation, stora barngrupper, delade turer osv. Hur ser skillnaderna ut mellan traditionella arbetaryrken och tjänstemannayrken? Medverkar: Carina Paulsson, ombudsman LO, Sanna Tefke – Kommunal, Karin Åkersten – Seko, Karin Gustavsson, oppositionspolitiker S, Stockholm stad, Robert Johansson, oppositionspolitiker S Region Stockholm. Samtalet arrangeras av LO-distriktet Stockholm.

2:3 Jämlikhet och trygghetssystemen
Väl fungerande och jämlikhetsskapande trygghetssystem är avgörande för tilliten till välfärden. Hur ska vi utforma framtidens socialförsäkringar, pensioner och hur ska det går till? Medverkar: Annika Strandhäll, riksdagsledamot och tidigare socialförsäkringsminister leder ett samtal om hur vi utvecklar trygghetssystemen och ökar jämlikheten.

2:4 EU för några få eller för alla?
Hur påverkar EU vår möjlighet att driva en aktiv politik för jämlikhet? Vad är ”sociala pelaren” och vilka strategier för jämlikhet kan vi använda på Europeisk nivå? Medverkar: Marita Ulvskog, tidigare gruppledare Socialdemokrater i EU-parlamentet och ordförande Olof Palmes internationella center, Thomas Hammarberg, leder samtalet.

2:5 Kulturen och jämlikheten!
Hur kan en progressiv kulturpolitik bidra att motverka klasskillnader? Kan en utvecklad kulturpolitik utgöra motmedel mot antidemokrater, nationalister och extremister som SD? Medverkar: kulturarbetarnas S-förening och Johan Sjölander, kommunsekreterare Stockholm leder samtalet.

2:6 Skatterna då?
Sen 2000-talets början har skatterna sänkts med hundratals miljarder kronor och ojämlikheten har vuxit dramatiskt. Arvs- och gåvoskatt, fastighetsskatt och jobbskatteavdrag. Samtidigt höjs kommunal- och regionalskatter. I januariavtalets portaltext finns en punkt om att vi behöver en skattereform som ska klara såväl omställningen till hållbar utveckling som ökad jämlikhet. Hur ska det se ut? Vad måste göras? Medverkar: Roger Österman Persson, professor skattejuridik och ordförande Maria-Södra Stations S-förening och Markus Kallifatides, ordförande S-föreningen Reformisterna.

15.15-16.15 AFTER SPEACH – vägen till ett jämlikt Sverige! Vilka steg bör tas 2022-2030?
Eftermiddagens sista punkt genomförs i restaurang Cirkeln på bottenplan i ABF-huset. Ta en kaffe, te eller varför inte fira jämlikhetsreformerna med ett glas svalkande läsk.
Tomas Hammarberg leder sista punkten där flera korta avslutande appeller blandas med samtal och musik!

Medverkar gör bland annat:
Annika Strandhäll, riksdagsledamot och tidigare socialförsäkringsminister
Lotta Ilona Häyrynen, redaktör Frihet
Somar Al-Naher, ETC och S-debattör
Payam Moula, redaktör Tiden magasin
Markus Kallifatides, ordförande S-föreningen Reformisterna
Thomas Hammarberg, riksdagsledamot, leder samtalet

*Programmet kan komma att förändras.

Dagen genomförs i samarbete mellan Socialdemokraterna i Stockholm och ABF Stockholm.

facebook Twitter Email