Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.

Internationellt

Här kommer vi att samla det internationella politikarbetet vi gör i Stockholms läns partidistrikt. Du kommer att kunna se internationella seminarier, läsa politiska texter och få tips på aktiviteter där du som är intresserad av internationell politik kan delta.

AKTUELLT:

Välkommen till prisceremonin med anledning av årets Anna Lindhpris onsdagen den 18 november kl 17.30.

I år går Anna Lindhpriset till den pakistanska människorättsjuristen Mary James Gill, en eldsjäl som arbetar för att fler människor i världens fattigaste samhällen ska få tillgång till rent vatten, sanitet och hygien. Hon kämpar för latrintömmare och sanitetsarbetare, viktiga grupper som sällan uppmärksammas.

Vi vill härmed bjuda in dig till detta öppna möte via Zoom den 18/11 kl 17.30 där vi får höra Mary tala och sedan lyssna på ett panelsamtal med kommentarer av stora profiler. Vi håller på en timme. Hela ceremonin och panelsamtalet genomförs på engelska.

Alla är välkomna. Ingen föranmälan krävs. Sprid gärna länken till dem ni tror kan vara intresserade:https://zoom.us/j/81402086141

Välkomna!

Anna Lindhs Minnesfond www.annalindhsminnesfond.se

tel + 46 (0)8-411 90 91

Välkommen med Din gåva Swish 123 683 74 96 el bg 5682-3347

Bli gärna månadsgivare: http://www.annalindhsminnesfond.se/ge-en-gava/manadsgivare/

Facebook : Anna Lindhs Minnesfond – The Anna Lindh Memorial Fund


AKTUELLT:

AVGÅ ALEXANDER LUKASJENKO!

Alexander Lukasjenko är en illegitimt vald president och vi uppmanar härmed honom att avgå.

Sedan presidentvalet i Belarus har situationen i landet eskalerat. Demonstranter, journalister och oppositionella har frihetsberövats och det är för alla uppenbart att det officiella resultatet som ger Alexander Lukasjenko runt 80% av stödet, är falsifierat och bygger på valfusk. Valresultatet har fungerat som en utlösande faktor för de folkliga protester vi sett i landet. Svaret från regimen har varit våldsamt, brutalt och dödligt.

De samlade demokratiska krafterna i Belarus har tydligt deklarerat att Alexander Lukasjenko inte är en legitimt vald president i landet, eftersom ett fritt, rättvist och demokratiskt val inte genomförts i Belarus.

Detta faktum är orsaken till gatuprotesterna, eftersom Belarus folk inte tror på Alexander Lukasjenkos seger. I nuläget måste regimen i Minsk först och främst visa återhållsamhet, avstå från att utlysa undantagstillstånd och avstå från att ytterligare trappa upp konflikten. De brottsbekämpande organen måste avstå från att utföra olagliga order, avstå från använda våld, avstå från utomrättsliga avrättningar.

Vidare måste militären återvända till sina förläggningar, myndigheterna måste öppna upp tillgången till internet och oberoende informationsresurser, samt upphöra med förföljelsen av journalister, sociala och politiska aktivister, samt vanliga medborgare.

Vi är glada att EU har beslutat att införa sanktioner mot Belarus och enskilda statstjänstemän. Eftersom läget nu förvärras måste sanktioner direkt riktade mot Lukasjenko personligen övervägas. Vi uppmanar också Cypern att sluta blockera kraftigare åtgärder mot regimen i Minsk inom ramen för EU.

Vi Socialdemokraterna i Stockholms län kräver att alla fängslade medborgare omedelbart friges, att alla brottmål som rör deltagande i massevenemang omedelbart ska annulleras, samt att alla politiska fångar friges.

Vi kräver vidare Lukasjenko avgår, att fria och rättvisa val genomförs, samt att Svetlana Tikhanovskaya ges möjlighet att verka politiskt i Belarus.

Socialdemokraterna Stockholms län

2020-09-21

 


Tusentals flyr militär insats i Rakhine
Lokala myndigheter i delstaten Rakhine i Myanmar (Burma) har varnat byledare om att armén förbereder ”sanerande” utrensningar mot rebeller i ett dussintal byar, vilket fick tusentals bybor att fly. En minister i delstatsregeringen, Min Than, säger att insatsen bara gäller några få byar och att militären bara letar efter ”terrorister”. De som befinner sig i de utpekade byarna ses som lojala med rebellgruppen Arakanarmén som kämpar för ökad självständighet för rohingyer i Rakhine och som Myanmars militär har varit indraget i ett blodigt inbördeskrig mot sedan januari 2019.

2017 slog militären i Myanmar ner hårt mot rohingyer i Rakhine, vilket tvingade över 700 000 människor på flykt över gränsen till Bangladesh. Ett agerande som representanter för FN benämnde ”ett textboksexempel på etnisk rensning”. Militären använde då samma term för sina insatser som nu ska ha använt för den aktuella insatsen mot Arakanarmén.

Socialdemokraterna i Stockholms län kräver därför att militärens insats mot byarna stoppas omedelbart och att förhandlingar mellan parterna i Myanmar inleds snarast, samt att minoriteters (bland annat rohingyers) rättigheter garanteras.


Stockholms läns internationella kommitté består av riksdagsledamoten
Mathias Tegnér från Tyresö, Ruben Wågman från Solna, Julia Ekedahl-Lotoft från Värmdö, Nina Unesi från Södertälje, Shahin Khosravi från Upplands Väsby och ombudsmannen Ingrid Rudin.

Har du frågor om vårt internationella politikarbete så kan du kontakta ombudsman Ingrid Rudin på telefon: 0706376373 eller e-post: [email protected]

facebook Twitter Email