NYHET

Nu serverar alla skolor i Skärholmen frukost

Att få möjlighet att äta frukost i skolan, tillsammans med klasskompisar och lärare, har visat sig skapa många goda effekter för både elevers lärande och sammanhållning. Sedan förra året serverar alla kommunala skolor i Järva frukost, och nu även samtliga av Skärholmens stadsdels skolor.

Exempelbild

– Från det rödgröna styret har vi varit tydliga med vår ambition, fler skolor i Stockholms socioekonomiskt utsatta områden ska servera frukost. En mätt elev är en elev som orkar koncentrera sig under hela förmiddagen, och blir en elev som kommer ha bättre förutsättningar att lära sig. Därför känns det väldigt bra att nu samtliga av Skärholmens skolor serverar frukost, säger finansborgarråd Karin Wanngård (S).

I utbildningsnämndens budget för 2024 har utbildningsförvaltningen fått i uppdrag att arbeta för att samtliga grundskolor med högst socioekonomiskt index ska erbjuda frukost och att övriga skolor ska erbjuda frukost för de elever som är i behov av det. För att skolorna ska kunna finansiera skolfrukost har det rödgröna styret höjt det socioekonomiska stödet med 133 miljoner kronor för 2024, en höjning på 9,9 procent.

– Det är prioriterat att eleverna i Stockholms socioekonomiskt utsatta områden får möjlighet att äta sig mätta innan första lektionen, för vi vet vilka goda effekter det ger för en grupp som i högre grad hoppar över att äta frukost hemma. Det är en liten insats för en stor samhällsvinst och jag är glad att vi nu kunnat realisera det i både Järva och Skärholmen, säger skolborgarråd Emilia Bjuggren (S).

Skärholmens stadsdelsområde innefattar grundskolor i Bredäng, Sätra, Skärholmen och Vårberg.