NYHET
En budget som rustar Stockholms kommunala skolor
När det rödgröna styret presenterar 2025 års budget för Stockholms skolor ges de kommunala skolorna ökat ekonomiskt utrymme både genom en höjd schablon på 385 miljoner kronor och på grund av kraftigt minskande pensionskostnader om cirka 400 miljoner kronor. Dessutom vidtar det rödgröna styret flera åtgärder för att minska överkompensationen av friskolorna. Budgeten för 2025 stärker de kommunala skolorna och ger dem förutsättningar att rusta Stockholms barn och unga för framtiden.
Den inflation som i två år hållit svensk ekonomi i ett järngrepp har kommit att drabba kommuner extra hårt eftersom många kommunanställda fortfarande har inflationssäkrade pensionsavtal. När personalkostnaderna i Stockholms skolor sköt i höjden 2023 och 2024 gav det rödgröna styret riktad kompensation till utbildningsnämnden med drygt 400 miljoner kronor per år.
När inflationstakten nu klingat av föreslår det rödgröna styret att tidigare års kompensation ska ligga kvar, trots minskade pensionskostnader. Utöver detta höjs skolschablonen med 385 miljoner kronor. För de kommunala skolorna ökar därmed det reella ekonomiska utrymmet genom både den höjda schablonen och genom minskande pensionskostnader.
– Jag är stolt över att vi, trots ett tufft samhällsekonomiskt läge, varje år satt skolorna först och det gör vi även kommande år. Nu när inflationen äntligen gått ner kan våra skolor använda resurser, som tidigare ätits upp av skenande pensionskostnader, till kärnverksamheten. Vårt viktigaste fokus är fortsatt att stärka likvärdigheten och ge alla elever, oavsett bakgrund, goda förutsättningar att klara skolan, säger skolborgarrådet Emilia Bjuggren (S).
De fristående skolorna har under de senaste två åren inte haft samma kostnadsökningar för pensioner, men har enligt rådande lagstiftning ändå haft rätt till samma ersättning. Det innebär att de under 2023 och 2024 totalt sett överkompenserats med cirka 340 miljoner kronor. När det rödgröna styret presenterar budgeten för 2025 föreslås att vissa kostnader, som tidigare varit del av skolpengen, flyttas till kommunstyrelsen för att undvika ytterligare överkompensation.
– Det har varit provocerande att bevittna hur de fristående skolkoncernerna kunnat vinstvarna gång på gång när de kommunala skolorna kämpat med att få ihop sin ekonomi. Vi har hela tiden vetat att skattebetalarna tvingats överkompensera dem, men haft våra händer bakbundna av lagstiftningen. När de kommunala skolornas pensionskostnader nu minskar jämnas skillnaderna ut, och jag är glad att vi utöver det gjort en översyn av kostnaderna för att minska överkompensationen, säger Bjuggren (S).
Totalt uppgår utbildningsnämndens budget till drygt 20 miljarder kronor 2025. Budgeten i sin helhet kommer att presenteras den 9 oktober.