NYHET

Regeringen måste ge kommuner bättre förutsättningar att bekämpa välfärdsbrottsligheten

Välfärdsbrottsligheten utgör ett allvarligt hot mot det svenska välfärdssamhället. Idag skriver socialdemokratiska representanter för Sveriges fem största kommuner om fem områden där regeringen bör agera för att ge kommuner bättre förutsättningar att bekämpa välfärdsbrott.

Exempelbild

Under de senaste åren har vi sett allt fler exempel på när den organiserade brottsligheten infiltrerar välfärdssystem och lurar till sig skattemedel. Pengar tvättas genom både legala och illegala verksamheter och oseriösa aktörer inom områden som personlig assistans, hemtjänst och HVB-hem skapar stora problem för såväl individer som kommuner.

Regeringen måste ta dessa systemhotande problem på allvar och ge kommunerna bättre förutsättningar att motverka välfärdsbrottslighet.

Vi kräver:
1. Riv sekretesshinder och öka informationsdelning
2. Ge Bolagsverket uppdraget att stödja kommuner vid upphandling
3. Förhindra kriminella företag genom bättre tillståndsprövning
4. Inför bakgrundskontroller av personal under pågående anställning
5. Inför en ny brottsrubricering för brott som riktar sig mot offentlig verksamhet

Läs debattartikeln här Länk till annan webbplats.

– Vi socialdemokratiska kommunrepresentanter vill att välfärdssystemet ska vara en grund för ett tryggt och tillitsfullt samhälle. Sedan vi tillträdde har vi intensifierat arbetet mot välfärdsbrottslighet i Stockholms stad. Men det krävs att även regeringen tar krafttag mot de kriminella aktörer som utnyttjar systemet, säger Anders Österberg (S), tillförordnat finansborgarråd, Stockholms stad.

– Samhället måste bli mycket bättre på att arbeta systematiskt och samordnat mot välfärdsbrottsligheten för att upptäcka fusk och brottslig verksamhet. Här måste regeringen agera, säger Jonas Attenius (S), kommunstyrelsens ordförande, Göteborgs stad.

– Som kommunpolitiker ser vi hur oseriösa aktörer använder verksamheter inom hemtjänst, personlig assistans och HVB för att lura till sig skattepengar. Om vi som samhälle inte ökar insatserna mot välfärdsbrottsligheten hotas tilliten mellan medborgare och myndigheter, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande, Malmö stad.

– Kommunerna är en viktig första linje i kampen mot dessa brott men vi behöver fler verktyg för att kunna agera mer effektivt. Vi deltar gärna i en dialog med riksdag och regering om vad som nu måste göras, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande, Uppsala kommun.

– Vi vill bidra till att välfärdssystemen återigen blir vad de var tänkta att vara: ett skyddsnät för de som verkligen behöver det och en grund för ett tryggt och tillitsfullt samhälle, säger Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande, Linköpings kommun.